Samsung: Wyrzucamy do 39% żywności

W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jest wyrzucane – wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez Samsung. Z raportu firmy Samsung wynika, że zrozumienie, które produkty powinny być przechowywane w lodówce, pomogłoby polskim gospodarstwom domowym uniknąć marnowania żywności.

Co marnujemy najczęściej?

Choć podczas lockdownu Polacy poświęcali cotygodniowym zakupom więcej uwagi niż dotychczas, nowe badanie firmy Samsung wykazało, że społeczeństwu brakuje wiedzy o tym, gdzie należy przechowywać najczęściej używane produkty spożywcze – w lodówce czy na wierzchu. Właśnie ta niewiedza jest przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych o wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych w skali roku.

Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce – większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80%), jabłka (84%) i pomarańcze (84%), umieszczając je na wierzchu, podczas gdy trzymanie ich w lodówce znacznie przedłuża ich świeżość. Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43%), dania gotowe (42%) oraz sosy/dodatki (42%). Zaskakuje fakt, że droga żywność, taka jak gotowe posiłki, a zatem produkty najczęściej przeznaczone do zamrożenia, przechowywane są w lodówce, gdzie zajmują przestrzeń i szybko ulegają zepsuciu.

Dane pokazują również, że do najczęstszych przyczyn marnowania żywności w gospodarstwie domowym należą niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42%), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29%) oraz zapominanie, że dane produkty już znajdują się w naszej lodówce (27%).

Sposób na przechowywanie

W Polsce niemal cztery osoby na pięć (78%) czują się winne z powodu ilości marnowanej żywności, w wyniku lockdownu ponad połowa (51%) jest bardziej świadoma tego, ile produktów spożywczych wyrzuca, a 74% osób ma plan, jak zaradzić temu problemowi w swoim gospodarstwie domowym.

Firma Samsung zaproponowała rozwiązania, które pomagają ograniczyć marnowanie jedzenia. W nowych lodówkach Samsung Grand+ zastosowano wiele zaawansowanych technologii, takich jak szuflada z kontroloą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, przez co zapewniają one idealne warunki do tego, by żywność dłużej pozostała przydatna do spożycia, a jednocześnie pomaga zachować świeżość nawet łatwo psujących się artykułów.

Użytkownicy, którzy chcą przechowywać więcej, nie rezygnując z miejsca w kuchni, bez obaw o to, że zapomną o produktach w zapełnionej lodówce, będą zadowoleni z technologii SpaceMax™. Sprawia ona, że lodówka o tych samych gabarytach ma cieńsze ścianki, a tym samym – większą pojemność.

Warto zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w lodówce i jakie jej funkcje pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Rozwiązania w lodówkach Grand+, ułatwiają ograniczenie niewykorzystanego miejsca, a w rezultacie pozwalające przechowywać więcej produktów. To idealne rozwiązania, jeśli w kuchni mamy mało miejsca lub robimy większe zakupy na co dzień, czy na specjalne okazje – powiedział Olaf Krynicki, Rzecznik Prasowy Samsung Electronics Polska.

Więcej informacji o Samsung Grand+ na www.grandplus.samsung.pl

Co musisz wiedzieć, żeby nie marnować jedzenia?

  • Pamiętaj, że różne owoce i warzywa wymagają odmiennych warunków przechowywania. Np. awokado, brzoskwinie i melony, zanim dojrzeją, należy przechowywać poza lodówką, a dopiero potem schować do lodówki, aby zapobiec ich zepsuciu
  • Dostosuj lodówkę do własnych potrzeb – dzięki nowym, elastycznym półkom w lodówkach Grand+ łatwiej rozmieścisz wszystkie artykuły spożywcze, nawet te niewymiarowe
  • Modele z technologią No Frost zagwarantują świeżość produktów, a przy tym unikasz oblodzenia wnętrza lodówki, co oszczędza kłopotów z rozmrażaniem i utrzymywaniem urządzenia w czystości
  • Pamiętaj o odpowiedniej wilgotności. W jej utrzymaniu pomagają specjalne szuflady z funkcją regulacją wilgotności – pozwolą one utrzymać chrupkość świeżych owoców i warzyw w lodówce
  • Surowe mięso, drób i ryby należy zawsze przechowywać w opakowaniu na dolnej półce lodówki. W ten sposób zapachy nie rozejdą się po całym wnętrzu urządzenia, a soki nie będą kapały na inne produkty. Strefa Optimal Fresh+ w lodówce Samsung pozwala na dłuższe przechowywanie mięsa, a także owoców i warzyw. W jednej komorze systemu Optimal Fresh+ możemy ustawić dwie strefy z różnymi temperaturami.
  • Więcej porad na www.foodwaste.samsung.pl

    Europejskie badanie ankietowe przeprowadzono w 11 krajach w listopadzie 2020 roku z udziałem 20 000 osób. W Polsce w badaniu wzięło udział 2000 dorosłych Polaków.

    Dział komentarzy
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Najnowsze
    Najstarsze Najlepiej oceniane
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Marka Bosch w strefie gotowania w programie “halo tu polsat”

    Samsung wprowadza na rynek europejski Bespoke AI Laundry Combo™

    Nowe możliwości sterowania głosowego w urządzeniach Bespoke AI

    Testuj płytę Amica przez 60 dni