Marnowanie żywności to problem dzisiejszych czasów. Według danych PROM*, w Polsce marnuje się 5 mln ton jedzenia, z czego 3 mln ton – aż 60% zakupów spożywczych – marnujemy w naszych domowych gospodarstwach. To oznacza, że w każdej sekundzie wyrzucamy do kosza ponad 90 kg jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i zasoby, które zostały wykorzystane na etapach przetwórstwa i dystrybucji – takie jak woda, paliwo i energia. Zjawisko to, mające wymiar ekologiczny, ekonomiczny i etyczny, możemy ograniczyć wdrażając skuteczne rozwiązania.
Dlatego Bank Żywności SOS w Warszawie we współpracy z partnerem Strategicznym – Fundacją Santander Bank Polska S.A. im. Ignacego Jana Paderewskiego, partnerami z branży AGD, w tym marką Samsung oraz przy wsparciu merytorycznym Związku Pracodawców AGD APPLiA stworzył projekt edukacyjny „Lodówka na Medal” – Bo aby działać skutecznie, trzeba działać razem.
– Jak wynika z badania Samsung aż 70% Polaków chciałoby ograniczyć marnowanie jedzenia w swoich gospodarstwach domowych. O ile zaawansowane technologie w lodówkach pomagają przedłużyć świeżość owoców, warzyw czy mięsa, to kluczem jest edukacja w zakresie odpowiedniego gospodarowania żywnością i jej przechowywania. Wyniki badań pokazują nam, jak wiele jest do zrobienia właśnie w tym obszarze” – mówi Piotr Ługowski, Dyrektor Dywizji AGD w Samsung Electronics Polska.
Jak wynika z raportu o perspektywach zapobiegania marnotrawstwu żywności w Polsce do 2030 roku*, wprowadzenie edukacji o ograniczaniu marnowania jedzenia mogłoby zmniejszyć to zjawisko nawet o jedną trzecią.
– „Jako Bank Żywności SOS w Warszawie postanowiliśmy wzmocnić nasze dotychczasowe działania edukacyjne i zasiać ziarenko wiedzy od najmłodszych lat. Po pierwsze, dzięki wsparciu Wolontariuszy Fundacji Santander Bank Polska ruszamy od marca do szkół podstawowych w całej Polsce, by zaprosić dzieci do gry. Podczas lekcji uczniowie dowiedzą się o skali problemu, skutkach marnowania żywności i wypracują sposoby na niemarnowanie. Dodatkowo, przy pomocy makiety magnetycznej, dzieci nauczą się jak przechowywać odpowiednio produkty żywnościowe w lodówce oraz poza nią, by na dłużej zachowały świeżość. Aby przenieść edukację poza szkołę, do domów i by zaciekawić każdego z nas – powstała również gra on-line www.lodowkanamedal.pl dostępna w wersji mobilnej i na komputerze. W grze, w atrakcyjny sposób można nauczyć się uproszczonych zasad przechowywania żywności. Mistrzowie zostają w grze Ratownikami Żywności i otrzymują dyplom.” – mówi Iwona Wojtaszek, kierowniczka ds. współpracy z biznesem w Banku Żywności SOS w Warszawie.
Ograniczenie marnowania żywności to wspólny cel, który połączył dwie Fundacje, a także czołowe marki AGD działające w Polsce. Dzięki tej kooperacji możliwe było wypracowanie uniwersalnych zasad, które pomogą nam wszystkim żyć lepiej, bardziej ekologicznie i bardziej świadomie.
Samsung, jako producent urządzeń w kategorii chłodnictwa, wie doskonale jak przechowywać produkty spożywcze, aby przedłużyć ich świeżość i dzięki temu ograniczyć marnowanie. Dlatego też marki nie mogło zabraknąć wśród partnerów kampanii edukacyjnej „Lodówka na medal” Banku Żywności SOS w Warszawie.
Badanie Samsung:
Ogólnopolskie badanie zostało przeprowadzone dla firmy Samsung przez agencję badawczą Kantar Polska. Badanie zostało zrealizowane na reprezentatywnej grupie Polaków w wieku 18-54 lat N=1000 metodą wywiadów internetowych CAWI.
Dzień dobry,
czy mógłby Pan polecić lodówkę o wymiarach: 180 cm wys. x 90 cm szer.:
Zabudowa kuchenna była projektowana pod Multidoor firmy LG, ale wtedy nie wyłapałem, że ich Multidoory potrzebują podłączenia do bieżącej wody, żeby móc cieszyć się funkcją kostkarki.
Z góry dziękuję za pomoc!
Dzień dobry,
Patrząc na aktualnie dostępne modele Multidoor z opcją zbiornika na wodę, to nie widzę nic sensownego. Jeśli kostkarka jest bardzo istotna, to pozostaje opcja Side by Side np. LG GSJV71MCTF.