czyszczenie_piekarnika

Piekarnik z pyrolizą, katalizą czy hydrolizą? Jakie czyszczenie najlepsze?

Szukając piekarnika jedną z rzeczy na którą musimy zwrócić uwagę to sposób jego czyszczenia. Producenci chwalą się wieloma technologiami czyszczenia: katalityczne, pyrolityczne czy czyszczenie parowe. Tylko, które jest najefektywniejsze? Które się sprawdza, a które nie bardzo? Na te pytania postaram się odpowiedź w poniższym artykule. Zapraszam 🙂

Na początek opiszę dokładnie jak działa każdy z systemów czyszczenia:

Pyroliza

Czyszczenie pyrolityczne to automatyczny proces czyszczenia, który wykorzystuje wysoką temperaturę, aby spalić pozostałości jedzenia i tłuszczu. Piekarniki wyposażone w funkcję pyrolizy nagrzewają komorę do bardzo wysokiej temperatury (ok. 500°C). W wyniku tego procesu zabrudzenia zostają spalone i zamienione w pył, który można łatwo usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki.

Sam proces czyszczenia trwa w zależności od modelu od 1 do 3 godzin. W niektórych piekarnikach konieczne jest usunięcie np. prowadnic teleskopowych czy blach przed rozpoczęciem czyszczenia. Ale efektywność końcowa czyszczenia rekompensuje nam tą lekką niedogodność 🙂

Kataliza

Czyszczenie katalityczne również należy do łatwych i wygodnych sposobów czyszczenia komory piekarnika, ale w niektórych przypadkach wymaga od nas większego zaangażowania niż w przypadku pyrolizy.

System czyszczenia katalitycznego najczęściej opiera się na dwóch płytach, które są umieszczone w bocznych ścianach piekarnika.

Płyty czy też panele katalityczne są pokryte warstwą specjalnego materiału, który reaguje z cząsteczkami tłuszczu i innych zanieczyszczeń, zamieniając je w wodę i dwutlenek węgla. Proces ten zachodzi w temperaturze około 200°C, podczas gdy piekarnik jest używany, dzięki czemu jego czyszczenie odbywa się na bieżąco.

Czy płyty katalityczne należy wymieniać? Niektórzy producenci zalecają wymianę paneli katalitycznych co 5-10 lat, ale w rzeczywistości wiele zależy od konkretnego modelu i intensywności korzystania z piekarnika. Jednak w większości przypadków panele katalitycznie nie wymagają wymiany.

Hydroliza

Hydroliza / czyszczenie parowe pojawiło się na rynku dosyć niedawno, w związku z czym jest sporo pytań o ten sposób czyszczenia.

Na czym polega? Wystarczy wlać wodę do specjalnego pojemnika lub wytłoczenia na dnie piekarnika i wybrać odpowiedni program czyszczenia. Piekarnik nagrzewa wodę do temperatury około 100 stopni Celsjusza, co powoduje powstanie pary wodnej, która wypełnia wnętrza piekarnika.

Para skutecznie rozpuszcza i usuwa zanieczyszczenia, takie jak tłuszcze, resztki potraw i innych zanieczyszczeń, bez potrzeby użycia silnych detergentów czy środków chemicznych.

Aby czyszczenie przy pomocy pary było skuteczne, musimy z tej funkcji czyszczenia korzystać dosyć często. Gdy piekarnik „zapuścimy” przez jakiś czas, to ta opcja nie będzie już tak skuteczna i będziemy musieli sami doszorować tłuszcz, który nie rozpuścił się w całości.

Które czyszczenie piekarnika jest najlepsze i najskuteczniejsze?

Tutaj bez dwóch zdań napiszę, że pyroliza jest najefektywniejsza. Sam korzystam z piekarnika z taką funkcją i mimo już ponad 10 lat, to całe wnętrze wygląda jak nowe. Pod tym kątem nic lepszego jeszcze nie wymyślono. Minusem pyrolizy jest większe zużycie energii podczas procesu czyszczenia (chociaż chemia do czyszczenia też kosztuje) oraz przykry zapach, który powstaje podczas spalania resztek tłuszczów, ale wygoda i efekt finalny przewyższa wady tego rozwiązania.

Kataliza będzie na drugim miejscu, gdyż wymaga od nas mniejszego zaangażowania niż hydroliza, ale w tym przypadku ręczne czyszczenie nas nie ominie. Płyty katalityczne są po bokach, więc pozostaje nam jeszcze tylna i dolna ściana piekarnika oraz drzwiczki, które z czasem zachlapią się tłuszczem.

Może Cię zainteresuje?

Piekarnik do zabudowy, który wybrać? [Ranking]
Płyta indukcyjna do zabudowy – jaką wybrać? [Ranking]
Zmywarki do zabudowy Bosch z metalowym dnem

Na stronie mogą pojawić się linki afiliacyjne, dzięki którym mogę otrzymywać prowizję, pozwala to rozwijać serwis oraz tworzyć niezależnie treści.
Komentarze
Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najlepiej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
6 miesięcy temu

Czy piekarnik z hydroliza moze byc montowany w sadziedztqie lodiwki side by side?

Joanna
Joanna
6 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Ups. Chodzilo o pyrolize (i rozgrzewanie sie do wysokiej temp)

Beata
Beata
7 miesięcy temu

Czy piekarnik z pyrolizą może być umieszczony pod płytą indukcyjną, czy wysoka temperatura nie uszkodzi płyty?

Beata
Beata
7 miesięcy temu
Reply to  PanAGD

Dziękuję🙂

Radek
Radek
9 miesięcy temu

Czy są jakieś wady pyrolizy, jeśli chodzi o meble? Ryzyko uszkodzenia szyby itp.

Pralka w klasie A, B, C czy może D? Czy ma to znaczenie?

Najczęstsze awarie lodówek z którymi sobie poradzisz

Płyta indukcyjna odporna na zarysowania?

Koszyk czy szuflada na sztućce w zmywarce? Co praktyczniejsze?

Różnica między aktywną pianą a Eco Bubble w pralkach Samsung

Kilka zasad, dzięki którym produkty w lodówce dłużej będą świeże