Byłem ciekaw jak prezentują się piekarniki z nowej linii na żywo. W katalogu i na stronie producenta wszystko wyglądało bardzo obiecująco. Gdy tylko pojawiły się modele u dystrybutora, to zamówiłem jeden z piekarników.
Model ED37618B
Takowy wpadł w moje ręce. Piekarnik w całości czarny. Bez srebrnych dodatków. Front wykończony w całości w szkle. Efekt? Bardzo stylowy i nowoczesny design. Robi bardzo fajne wrażenie.
Patrząc na ten model pierwszy raz, miałem wrażenie, że to po prostu piekarnik z linii Integra. Po lekkim liftingu i cały w czerni. Więc co to za nowość? Dopiero przyglądając się dokładniej, można zobaczyć, że to jednak całkiem nowa konstrukcja.
Panel sterowania jest niższy i ma 9.5 cm, w Integrze ma prawie 12 cm. Dzięki zastosowaniu mniejszego panelu sterowania, powiększono pojemność piekarnika. W modelach X-Type pojemność piekarnika to 77l, gdzie modele Integra mają 65l pojemności. Różnica całkiem spora.
Po za wielkością zmieniono jeszcze kształt komory, dzięki czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, niezależnie od poziomu na którym pieczemy. Czyli spokojnie możemy upiec 2-3 blachy ciastek na raz, bez ryzyka, że te górne się przypalą, a dolne będą niedopieczone. Na plus jeszcze muszę zapisać umiejscowienie oświetlenia. Teraz jest ono u góry, a nie w rogu jak w poprzednich modelach. Efekt, lepiej doświetlona komora, co przekłada się na lepszą kontrolę nad naszym wypiekiem.
Omawiany model pod względem funkcji ma wszystko czego potrzeba: 11 funkcji piekarnika, prowadnice teleskopowe, chłodny front, chowane i podświetlane pokrętła, szybki nagrzew, wkłady katalityczne.
W swoim przedziale cenowym to na prawdę fajna i ciekawa propozycja.
Nowe funkcje w linii X-Type
Linia X-Type nie kończy się na piekarniku ED37618B, a wręcz przeciwnie. W wyższych modelach zastosowano kilka na prawdę ciekawych funkcji:
OpenUp! – Dzięki tej funkcji otworzymy piekarnik np. łokciem czy barkiem. Wystarczy lekko wcisnąć uchwyt i drzwi automatycznie się otworzą. Przyda się, gdy w rękach trzymamy blachę a nikogo nie mam pod ręką do otwarcia drzwiczek.
SoftSteam – Czyli pieczenie z dodatkiem pary. Bardzo dobrze sprawdza się przy mięsach czy ciastach. Warto korzystać z tego programu przy odgrzewaniu posiłków, np. mięso przy odgrzewaniu potrafi się za bardzo wysuszyć, a SoftSteam na to nie pozwoli.
FullSteam – Zależy Ci na zdrowym odżywianiu? Piekarnik z tą opcją ma wbudowany generator pary, który rozprowadza ją równomiernie w całej komorze. Efekt? Potrawa przygotowana w 100% dzięki parze. Piekarniki z tą opcją posiadają również gotowe programy parowe, dzięki czemu nie trzeba się zastanawiać jaki czas ustawić dla ryby, kurczaka czy brokuła.
SmellCatalyst – Każdy kto korzystał z katalizy czy pyrolizy, to wie, że zapachy wydobywające się w czasie czyszczenia potrafią nieźle dać się we znaki. SmellCatalyst wypala wszystkie cząsteczki w kominie, nie pozwalając żadnym zapachom wyjść na zewnątrz.
Sterowanie smartfonem – Piekarnik możemy podłączyć do sieci WiFi i zdalnie sterować jego pracą. Możemy np. uruchomić go przed naszym powrotem z pracy, aby obiad był idealnie ciepły.
Czy warto?
Mimo, że te modele to jeszcze nowość i dopiero czas pokaże jak będzie, to wstępnie uważam, że warto. Jak tylko trafi się okazja to przetestuję piekarnik w akcji i podzielę się z Wami kolejnymi spostrzeżeniami. Póki co mogę ocenić go od strony designu, funkcji czy jakości wykonania. O ile design to kwestia gustu, o tyle funkcyjnie czy jakościowo nie mam zastrzeżeń. W swoim przedziale na pewno jedna z lepszych opcji. Lista modeli jest na prawdę spora, a to daje możliwość wybrania piekarnika, który spełni nasze potrzeby w 100%.
W razie pytań, sugestii czy uwag, zapraszam do komentowania.
I jak wrażenia po niemal roku użytkowania? 🙂 Jak z rozprowadzaniem ciepła? Panel sterowania jest wygodny i intuicyjny? Czyści się wygodnie?
Bardzo rozważam wybór tego piekarnika (https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/amica-ed47638ba-x-type-steam.bhtml#opinie) ale boję się o awaryjność i serwis, bo sporo naczytałam się złych opinii w necie 🙁
Jest jakiś model innego producenta który byłby zbliżony do tego? Zależy mi na opcji pieczenia na parze i łatwym czyszczeniu.
Pozdrowienia! 🙂
Dzień dobry,
Piekarnik był ze mną tylko krótką chwilę, ale mam styczność z osobami, które używają modeli X-Type na co dzień i póki co nie zgłaszali mi żadnych negatywnych uwag 🙂 Model ED47638BA+ X-Type Steam to dobra konstrukcja. Sterowanie jest bardzo proste i wygodne – przy pomocy pokręteł. Taki sposób sterowania jest najmniej awaryjny, a nawet w razie „W” jest prosty w naprawie i tani przede wszystkim. W tych modelach awaryjności bym się nie bał, ta konstrukcja jest mi znana od lat – w końcu to lift serii Integra, a ta była wytrzymała. Co do pieczenia na parze, to trzeba mieć na uwadze, że ten model ma funkcję wspomagania pieczenia z parą. Jeśli myślimy o gotowaniu tylko przy pomocy pary, to już w grę wchodzą inne, droższe modele.
Co do serwisu – to faktycznie, również spotkałem się z opinią, że Amica miewa problemy czasowe z gwarancyjnymi naprawami. Głównie chodzi o brak ludzi do pracy, przez co terminy się wydłużają. Nie dotyczy też to całego kraju, bo są rejony, gdzie wszystko działa jak należy. Jednak problemy dotyczą zazwyczaj innych sprzętów niż piekarniki 😉