Jest rok 1946. Kurz po wojnie powoli opada. W poniemieckiej fabryce Knauth we Wrocławiu powstaje odlewnia żeliwa i metali. Początkowo niewiele ma wspólnego z produktami AGD, bo produkuje m.in: części do SHLek czy ruszty do parowozów. Niedługo później w tym samym miejscu zostaje otwarta wytwórnia naczyń emaliowanych.
W 1962 roku firmy łączą się, a od 1969 roku rozpoczyna się produkcja kuchni. Jak na tamte czasu kuchnie były dosyć zaawansowane, bo były wyposażanie m.in. w rożen obrotowy. W roku 1976 po raz pierwszy użyto nazwy Wrozamet. Przez wiele lat ta nazwa była w użytku. Do dzisiaj jeszcze wielu klientów poszukuje kuchenek Wrozamet, ale są to zazwyczaj już starsi ludzie, którzy do dzisiaj korzystaj z kuchenek EWA. Tak trwałe to były konstrukcje.
Kolejnym rokiem, który popchnął firmę do przodu, był rok 1977. Zaczęto wtedy produkować kuchnie dla Philipsa. Tak, tego Philipsa, którego teraz kojarzymy głównie z drobnym sprzętem AGD, czy telewizorami. Kuchenki już w tamtym czasie miały montowane zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu. Nie wiedzieć czemu u nas standardem zaczęło to być dopiero pod koniec lat 90.
Początek lat 90, to duże zmiany w firmie.
Zmienia się nazwa z Wrozamet na Mastercook, rozpoczyna się produkcja kuchenek nowej generacji, dzięki którym Mastercook zdobywa pozycję lidera w tym segmencie.
Dobra passa trwa. W 1997 roku podpisano umowę współpracy z hiszpańskim Fagorem, a 2002 roku Hiszpanie zostali jedynymi właścicielami Mastercooka wykupując ostatnie akcje spółki. Od tego momentu firma została unowocześniona.
Weszła na rynek nowa linia sprzętu do zabudowy marki Mastercook. Została ona wyposażona w dodatkowe funkcjonalne rozwiązania: lepsze chłodzenie obudowy piekarnika, dotykowy wyświetlacz, 8 funkcji pieczenia.
Wprowadzono na rynek dwa nowe modele lodówek pod marką Mastercook. Oznaczone są symbolami LC2-145 i LT2-145. Obie w klasach A, co jak na tamte czasy oznaczało sprzęty energooszczędny. Oprócz tego zaczęto produkować zmywarki oraz pralki.
Fabryka w tym czasie zatrudnia ok. 1200 osób
, a po trzech kwartałach 2002 roku dynamika sprzedaży (wartościowo) wrocławskiej firmy, w porównaniu do analogicznego okresu 2001 roku, wyniosła:
– kuchni wolnostojących z piekarnikiem – 129%
– sprzętu chłodniczego – 126%
– pralek – 131%
– okapów – 122%
W 2006 r. spółka zmieniła nazwę na FagorMastercook SA. Staje się w tym czasie jednym z największych producentów urządzeń AGD w Polsce. W 2010 roku spółka osiągnęła przychody ze sprzedaży na poziomie niemal 900 mln złotych. Pod względem ilości sprzedanych produktów FagorMastercook ze swoją marką Mastercook zajmuje w Polsce pozycję wicelidera. Ilość produkowanego sprzętu w trzech fabrykach we Wrocławiu systematycznie rośnie – było to niemal 1,4 miliona sztuk.
Nic nie wskazywało na jakiś problem. Cały czas unowocześniano linie produkcyjne. Pralki, lodówki, zmywarki czy sprzęt do zabudowy były innowacyjne i przypadły do gustu konsumentom. Marka Mastercook na dobre zadomowiła się pozycji lidera w branży AGD w Polsce.
Aż nadszedł 30 października 2013 r.
Fagor Electrodomesticos, główny akcjonariusz firmy FagorMastercook SA, zgłosił wniosek o upadłość. Zadłużenie Grupy Fagor szacowane jest na 1,1 miliarda euro. Prowadzone są jeszcze negocjacje z Korporacją Mondragón, rządem baskijskim, bankiem i pozostałymi wierzycielami w celu zapewnienia stabilności finansowej firmy. Jednak nie zdaje się to na wiele. Firma upada. Ciągnąc za sobą Mastercooka. Z dnia na dzień ponad tysiąc ludzi traci pracę, fabryka we Wrocławiu przestaje funkcjonować. Klienci, którzy zakupili sprzęty Mastercooka także zostają na lodzie.
Bosch wchodzi do gry
Do przejęcia fabryk przymierza się firma Bosch. Wrocławski sąd gospodarczy zgodził się w czerwcu 2014 r. sprzedać fabrykę, kwota wynosiła 270 mln zł. Chętnych jednak nie było. Rada wierzycieli wyraziła zgodę na sprzedaż poprzez negocjacje cenowe. Firma Bosch jako jedyna wyraziła chęć kupna fabryk. Wpłaciła wadium i przystąpiła do tego postępowania.
Schody zaczęły się w momencie, gdy Bosch zaoferował 90 mln złotych. Syndyk nie zgodził się na takie warunki. Trzeba mieć też na uwadze, że fabryka wymagała kolejnego unowocześnienia. Przez co Bosch zaoferował tyle, a nie więcej.
W kwietniu 2015 roku w końcu udało się dojść do porozumienia i Bosch stał się właścicielem mienia po Mastercooku. Firma zadeklarowała również, że zainwestuje w modernizację fabryk ponad 120 mln złotych, a zatrudnienie znajdzie tam ponad 300 osób.
14 września 2017 roku BSH oficjalnie otworzył swoje nowe fabryki sprzętu gospodarstwa domowego we Wrocławiu. Koncern ostatecznie zainwestował ponad 500 mln złotych, a zatrudnienie znajdzie 1300 osób.
To takie słodko-gorzkie zakończenie całej historii. Można by gdybać, co by było gdyby Mastercook nie połączył się z Fagorem. Może rozwój fabryk byłby wolniejszy, ale firma by istniała do dzisiaj? Tego już nie dowiemy się nigdy.
Źródło zdjęć [1]
czy ma ktoś instrukcję obsługi do Mastercook C3D60Z2X ( chodzi mi o podłączenie, 3 fazy )
Ciężka sprawa, model niedostępny od lat, producenta już nie ma. Tutaj można znaleźć instrukcję do podobnej serii https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1613565.html, może coś pomoże.
Dziś rozstałam się z kuchenką gazową ALINA wyprodukowaną we Wrocławiu w 1970 roku . W zasadzie jest nadal sprawna mimo ,że duży palnik jest przepalony i nie mogę już dokupić. Z zewnątrz też nie wygląda na swoje lata – 52 .Szkoda mi oddać ją na złom . Może jakieś muzeum ,czy izby zabytków ,bo tam powinna trafić wysłużona kuchenka . Kiedyś to byli fachowcy !!!
Szkoda. Wrzucam na próbę już wiekową płytę indukcyjną Mastercook i4de64s na próbę zamiast podobnej wiekowo Teki gkst 60i4 basic ze względu na funkcjonalności. Sterowanie chyba też jeszcze grupowe. Zrobiłem przegląd Mastercooka. Zaskoczyłem się wysokiej jakości elektrolitami Rubycona. Niestety niektóre na 85*C zamiast 105*C. No i korzysta z 2 faz, 2 wentylatory. Tekę poprawiłem po producencie. Ma 4 wentylatory, 3 oddzielne fazy i 2 małe pola indukcyjne (zaleta). Niestety sterowanie trochę uboższe. Po poprawkach nie do zniszczenia. Teka trochę lepiej wykonana, ale Mastercook też wygląda zacnie. Ceramika schott ceran w MC, Kera.. w Tece Wiadomo coś o tych płytach?
właśnie wszedłem tutaj by sprawdzić ile może mieć moja kuchenka ,bo jeszcze jest spod nazwa Mastercook,ale myślę ,że ok2001
18 letnia płyta ceramiczna nadal żyje! 2021 rok.
Mam mikrofalówkę tej firmy od 96 roku, do dziś działa bez zarzutu a to 24 lata
A propos „zabezpieczeń przeciwwypływowych gazu”, które wspomniano w artykule. Przymierzam się do kupna po wielu latach nowej kuchenki gazowej. I wszystkie (prawie) mają to powyższe zabezpieczenie, które w skrócie sprowadza się do tego, że, pomijając ich przeznaczenie (szczytne), to trzeba od 5 do 10 sekund przytrzymywać wciśnięte pokrętło gazu, aby płomień nie zgasł. Wg mnie bardzo niepraktyczne. Czy ktoś może polecić dobre kuchenki (nawet z wyższej półki) bez tego zabezpieczenia, albo z innym jego działaniem, które powoduje, że zaraz po zapaleniu płomienia, można odejść od kuchenki, a nie trzymać przez kilka sekund pokrętła.
Zgodnie z przepisami wszystkie kuchenki muszą mieć te zabezpieczenia, inaczej nie mogą być sprzedawane.
Dziękuję. Ważna informacja. A można się pokusić o stwierdzenie, że w którejś marce to lepiej działa niż w innej? Bo w starej AMICE , to właśnie 7-10 sekund wciskania pokrętła było wymagane.
W nowych kuchenkach czy to Amicy czy Gorenje etc. płomień podtrzymuje się praktycznie od „strzału” – po 2,3 sekundach można już puścić pokrętło. W starej to tak długo trwało bo być może termopara była zaśniedziała? Może zawór należy wyregulować albo podkładki podłożyć pod pokrętło.
A jak/czym potraktować zaśniedziałą termoparę?
Nie ma jakiś magicznych środków. Można spróbować delikatnie oskrobać termoparę lub przetrzeć papierem ściernym, jeśli to nie pomoże to w grę wchodzi wymiana.
Nie zdajesz sobie chyba sprawy ,widać że jesteś dyletantem.
Te kilka sekund może ci uratować życie .I innym.
jaka firma teraz ma takie wymiary kuchenek do zabudowy jak miał Mastercook piekarnik szafka 54 cm a tu wszystko po 60 cm musze już wymienić bo z gazem niema żartu a te nowe wszystko 60 cm może coś doradzicie jakiego producenta?
Będzie problem z wymianą. Mastercook jako jedyny produkował mniejsze piekarniki. Domyślam się, że chodzi Panu o zestaw zintegrowany piekarnik+płyta? Amica w ofercie ma zintegrowane zestawy, ale szafka musi mieć 56 cm – rysunek montażowy i dostępne modele.
Do dzisiaj użytkuję piekarnik Mastercooka, i złego słowa nie powiem. Szkoda jednak że firmy już nie ma.
a ja nie mogę dokupić szyby do piekarnika z pirolizą :(((((((((
a tez nie chcę go wymieniac na inny bo jest naprawde ok
A jaki to model piekarnika?