0

Amica: ŚWIEŻOŚĆ NA DŁUŻEJ

Informacje

Aktualizacja: 1 czerwca, 2021
Jak wskazuje raport Federacji Polskich Banków Żywności, aż 54% Polaków przyznaje się do wyrzucenia żywności z powodu jej niewłaściwego przechowywania. Czy można temu zapobiec? W lodówkach Amica zastosowano szereg funkcji, które nie tyko ułatwią przechowywanie, ale także sprawią, że warzywa czy owoce dłużej pozostaną świeże.

Co najczęściej ląduje w koszach konsumentów? Według wyników raportu “Nie marnuj jedzenia 2021” są to: pieczywo, świeże owoce, miękkie warzywa (sałata, pomidory itp.), wędliny oraz napoje mleczne. To w znacznej większości artykuły, które przechowujemy w lodówkach – a więc w miejscu, które powinno sprzyjać niemarnowaniu wymagających produktów. Nowoczesne funkcje lodówek pozwalają oszczędzić pieniądze, zachować zdrowotne właściwości warzyw, ich smak i wygląd. W chłodziarko-zamrażarce do zabudowy BK3245.6DFOMAA marki Amica znajdziemy szereg rozwiązań i funkcjonalności, które pomogą nam w odpowiednim przechowywaniu żywności.

Prawidłowe przechowywanie

Wiosna i lato to czas, gdy myślimy o odżywianiu inaczej niż zimą. Częściej sięgamy po sezonowe, kolorowe owoce i warzywa, które pojawiają się na targach i na półkach sklepowych. Aby korzystać z ich cennych właściwości, warto nauczyć się je prawidłowo przechowywać. Z pomocą nowoczesnych lodówek marki Amica jest to wyjątkowo intuicyjne i proste!

– Często zadajemy sobie pytanie, na której półce ułożyć nasze artykuły spożywcze, by jak najdłużej zachowały świeżość? Artykuły z najkrótszym terminem powinny znajdować się z przodu, aby móc je wykorzystać w pierwszej kolejności. Dolna półka to dobre miejsce dla gotowych dań: zup, sałatek, obiadów, przekąsek. Środkowa część lodówki będzie odpowiednia dla serów, wędlin i kiełbas. Na samej górze umieszczamy produkty mleczne: jogurty, kefiry, nabiał oraz ciasta i desery. Wyższa temperatura sprzyja rozwijaniu się zdrowych bakterii w nabiale, których nasz organizm bardzo potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania – mówi Małgorzata Fuszpaniak, menadżer ds. komunikacji kategorii lodówek marki Amica.

Sprzyjające warunki

W lodówkach marki Amica zaprojektowano specjalne pojemniki z suwakiem regulującym wilgotność VitControl, dzięki którym świeże produkty można przechowywać zgodnie z zaleceniami. Warzywa wymagają mniejszej wilgotności, natomiast owoce – większej.

Nie wszystkie warzywa powinno się jednak przechowywać w lodówce. Warzywa korzeniowe, a także cebulę, czosnek i ziemniaki lepiej trzymać w chłodnym, przewiewnym miejscu, na przykład w wiklinowym koszyku. Nie lubią one ani zimna, ani wilgoci. Marchewka, seler i czosnek w takim otoczeniu łatwo pleśnieją, a ziemniaki w warunkach chłodniczych stają się słodkie i tracą swoje właściwości odżywcze. Również pomidory trzymajmy z dala od lodówki! Przechowywane tam stracą swoje właściwości i smak.

Większość warzyw lubi jednak chłód.

– Aby maksymalnie ułatwić przechowywanie żywności, w lodówkach Amica zastosowaliśmy CoolManagement System, który optymalizuje poziom temperatury i wilgotności. 3-strefowy system chłodzenia umożliwia niezależne ustawienie poziomu temperatur w dolnej szufladzie, komorze chłodziarki i zamrażarce. Szuflada AdaptZone daje możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury w zakresie od -3 do 3 stopni Celsjusza, dostosowanej do potrzeb produktów, które w niej umieszczamy. Rozwiązanie sprawdzi się dla bardziej wymagających produktów, takich jak mięso czy ryby. Wrażliwe produkty znacznie dłużej zachowują swoją świeżość, smak i zapach, a także wartości odżywcze. Produkty pozostaną dłużej świeże, a my możemy sięgać po zawsze pyszną i świeżą żywność! – mówi Małgorzata Fuszpaniak.

Codzienne użytkowanie lodówek marki Amica ułatwi z pewnością opis znajdujący się na każdej z szuflad. Dotyczy to również zamrażarki. Znajdziemy na nich czytelne informacje w postaci ikon, które zasugerują nam, gdzie umieszczać nasze produkty: mięso, ryby, różne rodzaje owoców warzyw, a także produkty przetworzone.

Bezpieczne mrożenie

Chcąc ograniczyć marnowaną żywność, warto skorzystać z najprostszej metody: mrożenia! Produkty umieszczone w zamrażarce nie tracą swoich wartości smakowych oraz witamin. Najlepsze efekty uzyskuje się przy obniżeniu temperatury poniżej -18°C. Poprzez zamrażanie produktów wydłużamy okres przechowywania aż do 12 miesięcy, a zabieg ten można stosować zarówno do produktów mącznych jak i mięs, wędlin oraz ryb.

informacja prasowa

Skomentuj. Zadaj pytanie. Podziel się opinią :)
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments