Amica: ŚWIEŻOŚĆ NA DŁUŻEJ

Jak wskazuje raport Federacji Polskich Banków Żywności, aż 54% Polaków przyznaje się do wyrzucenia żywności z powodu jej niewłaściwego przechowywania. Czy można temu zapobiec? W lodówkach Amica zastosowano szereg funkcji, które nie tyko ułatwią przechowywanie, ale także sprawią, że warzywa czy owoce dłużej pozostaną świeże.

Co najczęściej ląduje w koszach konsumentów? Według wyników raportu “Nie marnuj jedzenia 2021” są to: pieczywo, świeże owoce, miękkie warzywa (sałata, pomidory itp.), wędliny oraz napoje mleczne. To w znacznej większości artykuły, które przechowujemy w lodówkach – a więc w miejscu, które powinno sprzyjać niemarnowaniu wymagających produktów. Nowoczesne funkcje lodówek pozwalają oszczędzić pieniądze, zachować zdrowotne właściwości warzyw, ich smak i wygląd. W chłodziarko-zamrażarce do zabudowy BK3245.6DFOMAA marki Amica znajdziemy szereg rozwiązań i funkcjonalności, które pomogą nam w odpowiednim przechowywaniu żywności.

Prawidłowe przechowywanie

Wiosna i lato to czas, gdy myślimy o odżywianiu inaczej niż zimą. Częściej sięgamy po sezonowe, kolorowe owoce i warzywa, które pojawiają się na targach i na półkach sklepowych. Aby korzystać z ich cennych właściwości, warto nauczyć się je prawidłowo przechowywać. Z pomocą nowoczesnych lodówek marki Amica jest to wyjątkowo intuicyjne i proste!

– Często zadajemy sobie pytanie, na której półce ułożyć nasze artykuły spożywcze, by jak najdłużej zachowały świeżość? Artykuły z najkrótszym terminem powinny znajdować się z przodu, aby móc je wykorzystać w pierwszej kolejności. Dolna półka to dobre miejsce dla gotowych dań: zup, sałatek, obiadów, przekąsek. Środkowa część lodówki będzie odpowiednia dla serów, wędlin i kiełbas. Na samej górze umieszczamy produkty mleczne: jogurty, kefiry, nabiał oraz ciasta i desery. Wyższa temperatura sprzyja rozwijaniu się zdrowych bakterii w nabiale, których nasz organizm bardzo potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania – mówi Małgorzata Fuszpaniak, menadżer ds. komunikacji kategorii lodówek marki Amica.

Sprzyjające warunki

W lodówkach marki Amica zaprojektowano specjalne pojemniki z suwakiem regulującym wilgotność VitControl, dzięki którym świeże produkty można przechowywać zgodnie z zaleceniami. Warzywa wymagają mniejszej wilgotności, natomiast owoce – większej.

Nie wszystkie warzywa powinno się jednak przechowywać w lodówce. Warzywa korzeniowe, a także cebulę, czosnek i ziemniaki lepiej trzymać w chłodnym, przewiewnym miejscu, na przykład w wiklinowym koszyku. Nie lubią one ani zimna, ani wilgoci. Marchewka, seler i czosnek w takim otoczeniu łatwo pleśnieją, a ziemniaki w warunkach chłodniczych stają się słodkie i tracą swoje właściwości odżywcze. Również pomidory trzymajmy z dala od lodówki! Przechowywane tam stracą swoje właściwości i smak.

Większość warzyw lubi jednak chłód.

– Aby maksymalnie ułatwić przechowywanie żywności, w lodówkach Amica zastosowaliśmy CoolManagement System, który optymalizuje poziom temperatury i wilgotności. 3-strefowy system chłodzenia umożliwia niezależne ustawienie poziomu temperatur w dolnej szufladzie, komorze chłodziarki i zamrażarce. Szuflada AdaptZone daje możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury w zakresie od -3 do 3 stopni Celsjusza, dostosowanej do potrzeb produktów, które w niej umieszczamy. Rozwiązanie sprawdzi się dla bardziej wymagających produktów, takich jak mięso czy ryby. Wrażliwe produkty znacznie dłużej zachowują swoją świeżość, smak i zapach, a także wartości odżywcze. Produkty pozostaną dłużej świeże, a my możemy sięgać po zawsze pyszną i świeżą żywność! – mówi Małgorzata Fuszpaniak.

Codzienne użytkowanie lodówek marki Amica ułatwi z pewnością opis znajdujący się na każdej z szuflad. Dotyczy to również zamrażarki. Znajdziemy na nich czytelne informacje w postaci ikon, które zasugerują nam, gdzie umieszczać nasze produkty: mięso, ryby, różne rodzaje owoców warzyw, a także produkty przetworzone.

Bezpieczne mrożenie

Chcąc ograniczyć marnowaną żywność, warto skorzystać z najprostszej metody: mrożenia! Produkty umieszczone w zamrażarce nie tracą swoich wartości smakowych oraz witamin. Najlepsze efekty uzyskuje się przy obniżeniu temperatury poniżej -18°C. Poprzez zamrażanie produktów wydłużamy okres przechowywania aż do 12 miesięcy, a zabieg ten można stosować zarówno do produktów mącznych jak i mięs, wędlin oraz ryb.

informacja prasowa

Zadaj pytanie :)
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najlepiej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Dzień dobry, zwracam się do Pana z prośbą o pomoc\radę właśnie odnośnie tej świeżości 🙂 Mam lodókę LG ThinQ GSL761SWYV, która ma te super, nowoczesne komory pozwalające, podobno, zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej. A rzeczywistość wygląda tak, że w ciągu niespełna doby warzywa (zwłaszcza te korzenne marchewka, pietruszka, ale też rzodkiew czarna, seler itp.) po prostu więdną. Wkładam jednego dnia świeże, jędrne, soczyste warzywa, a następnego są po prostu sflaczałe, zwiędnięte. Oczywiście z każdą następną godziną\dniem jest coraz gorzej (robiłam już różnego rodzaju eksperymenty, łącznie z tym, że część kupionych warzyw dawałam na przechowanie sąsiadce – dla porównania). To wygląda tak, jakby było coś w tych komorach (bo oczywiście warzywa przechowuję w tych specjalnych, tak zachwalanych super nowoczesnych komorach, które mają optymalizować wilgotność), co dosłownie wysysa z warzyw wodę. Nie ma szans, żeby marchewki czy pietruszka zachowały świeżość chociażby przez dobę (a mam też porównanie z moją poprzednią, dużo starszą lodówką, w której marchewki były naprawdę super świeże przez 2-3 tygodnie). Oczywiście zgłaszaliśmy to do producenta i był Pan Serwisant. Popatrzył, posprawdzał (chłodzi, mrozi), stwierdził, że ustawione temperatury są jak najbardziej optymalne i że wszystko działa prawidłowo. Zasugerował, trochę z zakłopotaną miną, że może kupujemy nieświeże warzywa… Rozmowa w sumie była bardzo miła, ale Pan powiedział, że żadnych nieprawidłowości nie widzi i niewiele tu może. Przyznał, że tak naprawdę to oni, serwisanci, niewiele wiedzą o tych lodówkach, bo części są produkowane w Chinach, a tu tylko składane. I że owszem było kilka podobnych zgłoszeń, ale on może co najwyżej zaproponować zabranie lodówki (w środku lata) żeby ją poobserwować. Sytuacja wygląda tak, że lodówkę mam zawaloną foliówkami, bo inaczej po prostu nie da się przechowywać warzyw, zwłaszcza w większej ilości ( jemy ich dużo, a ja nie jestem w stanie dzień w dzień biegać do sklepu). Nie jest to oczywiście super rozwiązanie, bo wiadomo, że w folii psuje się szybciej, ale przynajmniej jestem w stanie po wyjęciu z lodówki obrać tę marchewkę czy pietruszkę (nie muszę chyba dodawać, że obieranie takich sflaczałych warzyw to koszmar).
Po wizycie Pana Serwisanta zadzwoniła równie miła pani, żeby się dowiedzieć jak przebiegła wizyta. Odbyłyśmy miłą pogawędkę, w tonie sąsiadka radzi sąsiadce 😉 M.in. pani zasugerowała trzymanie warzyw w pojemnikach po lodach, bo ona np. tak przechowuje ser i doskonale się ta metoda sprawdza. Ja nawet nie mam pretensji do pana z serwisu, ani do tej pani, bo tak naprawdę za całą tą sytuację odpowiedzialność ponosi firma i to jak szkoli i przygotowuje pracowników.
Rozpisałam się, ale chciałam Panu przedstawić sytuację i mam nadzieję, że może Pan podpowie gdzie szukać przyczyny, źródła. Jesteśmy w stanie zapłacić za „naprawę” tej lodówki, wymienić części, byleby tylko zaczęła „normalnie” działać” 🙂 No ale trzeba wiedzieć gdzie i czego szukać. Będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek radę, wskazówkę.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
Reply to  PanAGD

Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź 🙂 Wygląda na to, że nie będzie innego wyjścia, jak dalej monitować do LG. Chociaż przyznam, że rozmowa z serwisem jest ciężka, bo według nich nic się właściwie nie dzieje, bo przecież wszystko działa. Sama lodówka sprawdza się bardzo dobrze, tylko te nieszczęsne komory…
W każdym razie dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam 🙂

P.S. Z Pana polecenia kupiliśmy pralkę i jesteśmy bardzo zadowoleni! 🙂

Gotuj, piecz i oszczędzaj #LikeABosch

Płyty indukcyjne 3.0 od Amica z technologią HobControl Pro

Łódzkie pralki marki Bosch z programem parowym

CES 2024: Samsung – AI zmienia nasze doświadczenia w kuchni