Słodkie wypieki to nieodłączny element świąt, rodzinnych przyjęć, imprez w gronie znajomych oraz takich okazji jak święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Przygotowując ciasto lub babeczki, należy zadbać nie tylko o dobór odpowiednich składników, ale i idealne warunki pieczenia. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na smak słodkich wypieków jest ich struktura – co za nią odpowiada? Między innymi odpowiednie proporcje składników i sposób ich łączenia. W przypadku ciasta kruchego należy zadbać o właściwą proporcję tłuszczu w stosunku do mąki oraz krótki czas wyrabiania. Z kolei biszkopt będzie puszysty jedynie wtedy, gdy białka jaj zostaną dobrze ubite i stopniowo połączone z pozostałymi składnikami. Na strukturę wypieków wpływa także wybór odpowiedniego programu i czasu pieczenia – w tym zakresie producent nowoczesnych piekarników parowych proponuje funkcjonalności, które ułatwią przyrządzanie idealnych ciast nawet największym amatorom.
Przepis na udany deser
Problemy ze zbyt suchym ciastem rozwiązuje para wodna, która sprawia, że ciasto wyrasta równomiernie, nie przesusza się i nie pęka. Dzięki temu gotowy wypiek jest zarówno smaczny, jak i estetycznie wygląda. W najnowszych modelach piekarników parowych polskiego producenta taką przydatną funkcją jest FullSteam – aby z niej skorzystać, wystarczy wlać odpowiednią ilość wody do specjalnie zaprojektowanej niecki i ustawić funkcję za pomocą pokrętła. Dodatkowo, dzięki gotowym programom pieczenia opracowanym przez profesjonalnych kucharzy, przyrządzenie idealnego ciasta nie będzie problemem dla nikogo. Wybór odpowiedniej opcji na sensorowym wyświetlaczu LED jest prosty i intuicyjny. Przykładowy model, w których zastosowano takie rozwiązania to piekarnik: ED97699BA+ X-TYPE STEAM O.
Przypalone babeczki? Już nigdy więcej!
Wykorzystanie pary podczas pieczenia ogranicza także ryzyko przypalenia wypieków. To szczególnie ważne w przypadku muffinek, które ze względu na niewielki rozmiar bardzo szybko reagują na działanie wysokiej temperatury. Z pomocą funkcji parowych nawet małe babeczki będą odpowiednio wilgotne, miękkie i aksamitne. O właściwą dystrybucję ciepła we wnętrzu urządzenia zadba funkcja równomiernego pieczenia na kilku poziomach. To idealne rozwiązanie – zarówno na słodko jak i na wytrawnie – na przyjęcia i inne okazje, np. zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek.
Pieczenie nie musi być drogie
Obawa przed wysokimi rachunkami za prąd nie musi ograniczać miłośników deserów i potraw przygotowywanych z pomocą pary. Pierwszym krokiem do oszczędności jest wybór odpowiedniego piekarnika – warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną urządzenia oraz obecność funkcji ECO. Prostym sposobem na ograniczenie wydatków jest także wyłączanie sprzętu na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Zgromadzone we wnętrzu ciepło nadal będzie oddziaływało na danie lub ciasto.
Funkcja ECO w piekarnikach parowych marki Amica to rozwiązanie przyjazne zarówno środowisku, jak i portfelom naszych klientów – zwłaszcza w czasach wysokich cen energii elektrycznej, gdy szukamy sposobów na obniżenie rachunków, a niekoniecznie chcemy rezygnować z ulubionych dań i wypieków. Funkcja ECO minimalizuje zużycie prądu na kilka sposobów. Przykładowo: w trakcie pracy oświetlenie piekarnika parowego jest domyślnie wyłączone, a wybór odpowiedniego sensora włącza je jedynie na 10 sekund, co jest wystarczającym czasem do skontrolowania poziomu wypieczenia ciasta.
Jak podkreśla producent, parę w nowoczesnych piekarnikach linii X-Type można wykorzystać nie tylko do przygotowywania słodkich wypieków, ale także do wypieku chleba, przygotowywania dań wytrawnych (obiadów, kolacji, a nawet śniadań!), a także do… wekowania słoików. Pomysły i przepisy na potrawy z wykorzystaniem funkcji parowych piekarników Amica są dostępne na stronie kampanii „Pora na parę!”.