Jak przygotować grzyby do suszenia?
Zbierając grzyby, często wkładamy do koszyka więcej, z myślą o tym, by nadmiar zasuszyć na później. Ceny gotowych produktów w sklepach nie są najniższe, a suszone grzyby często wykorzystujemy do domowych sosów czy bigosu. Wyczuwamy je też w smaku i zapachu wigilijnych potraw, szczególnie popularnej w niektórych częściach Polski zupy grzybowej.
Dzięki suszeniu możesz zatrzymać walory grzybów na bardzo długi czas i sięgać po nie przez cały rok. Zanim przystąpisz do ich zbierania, dokładnie zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami. Nie wszystkie nadają się do suszenia i przechowywania w domowej spiżarni. Najważniejsze jednak, by grzyby były świeże, nierobaczywe i bez oznak psucia. Najlepiej smakują borowiki, podgrzybki, koźlarze i smardze. Należy je oczyścić, a następnie pokroić – kapelusze w plastry o grubości ok. 0.5 cm, natomiast trzony na pół – i wytrzeć do sucha. Po takim przygotowaniu można przystąpić do suszenia.
Sposoby suszenia grzybów
Istnieje wiele metod suszenia grzybów. Można wykorzystać do tego domowy kaloryfer, suszarkę elektryczną, mikrofalę, piekarnik, a nawet słońce. Oczywiście ten ostatni sposób wymaga kilku dni idealnej pogody. Kucharze radzą więc, by suszyć grzyby przy pomocy piekarnika – to najlepsza i dostępna dla każdego opcja. Chociaż zajmuje kilka godzin, efekty będą zadowalające dla każdego amatora gotowania. Świetnym rozwiązaniem jest urządzenie z opcją zapamiętywania ustawień, np. piekarnik Amica EB954BA+ IN PYROLIZA, które zaoszczędzi twój czas i ułatwi cały proces suszenia. Pomoże w tym zarówno funkcja szybkiego nagrzewania piekarnika do wybranej temperatury, jak i szeroki zakres temperatur, w tym najniższych, które idealnie sprawdzą się przy tego typu zadaniu jakim jest suszenie.
Suszenie czas start!
Nagrzej piekarnik do temperatury 40°C i włącz funkcję termoobiegu (lub grzałka góra-dół). Dla osiągnięcia lepszego efektu możesz uchylić nieco drzwi piekarnika, by para wodna wydostawała się z niego podczas suszenia. Pamiętaj o tym, by co jakiś czas przewracać grzyby. Kiedy będą już gotowe, przechowuj je w szczelnych pojemnikach.